Scroll helemaal naar onderen voor de foto’s

Vanaf de bekende opstapplaatsen werd op donderdagmorgen de reis aangevangen met

chauffeur John aan het stuur. De “catering” tijdens de reis werd verzorgd door Jean, de vrouw van John. Zonder noemenswaardig oponthoud verliep de reis soepel en werd middels diverse stops het hotel

in Velburg rond half zes bereikt. Nadat de sleutels van de kamers waren uitgereikt en de koffers waren uitgepakt kon iedereen aan tafel voor het eerste prima diner. Hierna was er wat tijd voor een wandeling en werd er in de Bierstube nog gezellig van een drankje genoten.

Dag 2: Op vrijdag werd na het ontbijtbuffet vertrokken voor een bezoek aan het centrum van de stad Neurenberg. Door de rondrit in het toeristentreintje kreeg men een goede indruk van deze mooie stad met oude maar ook prachtig gerestaureerde gebouwen. Hierna kon men gaan lunchen en vrije tijd doorbrengen in het compacte centrum van de stad, hetgeen geen straf was gezien de prima temperatuur.

Na de terugtocht naar het hotel was het nog mogelijk onder het genot van een drankje lekker te genieten van het zonnetje op het mooie terras. Na het keuzediner was er een vrije invulling van de avond.

Dag 3: Na het gebruikelijke ontbijtbuffet reden we naar de Befreiungshalle in Kelheim. Dit imposante monument staat op de 120 meter hoge Michelsberg en in dit gebouw bevinden zich prachtige beelden.

Meerdere foto’s zullen hiervan worden geplaatst op de website.

Na dit bezoek reden we naar de aanlegsteiger in Kelheim om een mooie boottocht te maken door de Donaudurchbruch. Dat is een kloof met veel bomen en rotsen waartussen wordt gevaren. Aan boord was het mogelijk om de lunch te gebruiken. Het was wederom flink zonnig, dus bijzonder prettig aan boord.

Na de terugtocht naar het hotel volgde weer het avonddiner en de daarop volgende vrije invulling van de avond.

Dag 4: Vertrek om 10.30 uur voor een bezoek aan de 2000 jaar oude Domstad Regensburg. Hier werden we in twee groepen verdeeld en door twee gidsen rondgeleid door het middeleeuws centrum. De stad is zeer rijk aan historische bouwwerken zoals de Romaanse Dom Sint Peter en het voormalige klooster Sankt Emmeran dat tot paleis is omgebouwd  en verder heeft de stad zo’n 25 kerken. Na de rondleiding kon men zelf nog in de stad verblijven en lunchen. Op de terugweg brachten we nog een bezoek aan een chocoladefabriekje. Hier werd volop gebruik gemaakt om wat lekkers te kopen.

Nadat er was genoten van het voortreffelijke avonddiner werd ook dit jaar de traditionele BINGO vervangen door een PUB-quiz. Het gezelschap werd door loting (speelkaarten) doorheen gehusseld en werd bestookt met een serie  algemene vragen en vragen die betrekking hadden op onze reizen. De winnaars konden op volgorde de prijzen kiezen. Ook deze keer waren er weer veel positieve reacties.

Dag 5: Het programma, zoals gepland, werd in overleg gewijzigd. Hierdoor werd het reisprogramma van dag 5 en dag 6 samengevoegd.

Na het ontbijt vertrokken we via een mooie route door het Altmühltal naar het plaatsje Dietfurt dat ligt in de Landkreis Neumarkt in der Oberphalz. Dietfurt heeft ca. 6000 inwoners en kreeg in 1416 stadsrechten.

Via de plattegrond, die we kregen, was het mogelijk om de diverse bezienswaardige gebouwen te bekijken. Ook was het mogelijk om hier de lunch te gebruiken.

’s-Middags bezochten we het mooie stadje Greding waar men vrij kon rondlopen. Hierna reden we via Freystadt, waar gestopt werd bij de tussen 1700 en 1710 gebouwde barokke bedevaartkerk Maria Hilf terug naar ons hotel in Velburg.

Direct na het avonddiner werd er ’s-avonds een muziekavond gehouden. Het optreden van Der lustige Reinhold begon wat rustig maar na enige tijd kwam de schwung er goed in en kwamen ook de beentjes van de vloer. Ook de polonaise ontbrak niet, waardoor er een bijzonder gezellige sfeer ontstond.

Dag 6: De dag van verplichte rust voor de chauffeur.

Na het gebruikelijke ontbijt kon men in de lokale winkels alvast wat inkopen doen voor de inwendige mens voor de terugreis van de volgende dag. Vanaf een uur of twaalf werden praktisch alle deelnemers tegen betaling door de directie van het hotel met privé auto’s naar de verderop gelegen druipsteengrot gebracht. Daar was het mogelijk om de lunch te gebruiken en kregen we vanaf ca. twee uur een rondleiding in de grot. Het was een bijzonder interessante ervaring. Zeker het feit dat die grot bij toeval was ontdekt. Hierna werden we weer opgehaald en teruggebracht naar het hotel en konden we gaan genieten van het “laatste avonddiner”.

Na het diner werd door Maurits zoals altijd de gebruikelijke “fooi” voor het gezamenlijke personeel aangeboden waarbij hij bedankte voor het fijne verblijf, de goede zorgen en het lekkere eten.

Dag 7:

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van directie en personeel van het hotel en eindigen we via de Duitse autobanen en een aantal stops weer mooi op tijd in Deurne voor het afscheidsdiner.

Bij het einde van de reis heeft Maurits de gebruikelijke tip namens de deelnemers aangeboden aan John en Jean voor hun bijdrage aan deze bijzonder geslaagde reis. Medereiziger Rien Meulenbroek bedankte daarna Ans en Maurits voor hun inzet bij de organisatie van deze meerdaagse reis.

In Deurne werd John afgelost door Remco, die daarna alle deelnemers weer terug heeft gebracht naar de diverse opstapplaatsen.

Algemene terugblik.

Het was een mooie, gezellige en interessante reis met prachtig mooi weer, waarin we veel hebben gezien en gedaan. Het hotel was prima, ondanks het feit dat het personeel niet altijd een vriendelijk lachje had.

De sfeer onderling was heel erg goed, ook dit jaar was het weer als een soort reünie.

Juni 2023

Maurits van Hooren

Categorieën: Algemeen